Θέμα: Λίπη

Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 15 από 27
  1. 27-08-05 01:06 #1
    Mad Scientist
    Το avatar του χρήστη Bane

    Εγγραφή
    07-07-2005
    Μηνύματα
    1.067
    Προεπιλογή Λίπη
    Όνομα: fatsa.jpg Εμφανίσεις: 3922 Μέγεθος: 247,0 KB

    Τα λίπη αποτελούν μία μεγάλη ανομοιογενή ομάδα θρεπτικών ουσιών που έχουν κοινά χαρακτηριστικά όπως ότι είναι ουσίες αδιάλυτες στο νερό κι αναλύονται σε οργανικά διαλύματα.
    Από άποψη θρεπτικής αξίας τα λίπη αποτελούν την πλουσιότερη πηγή ενέργειας στη φύση (1 γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 - 9,3 kcal ή περίπου 38 joule).

    ΕΙΔΗ ΛΙΠΩΝ

    Tα λίπη είναι τριών ειδών :
    Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα ακόρεστα λίπη και τα ακόρεστα λιπαρά οξέα.
    Τα κορεσμένα λιπαρά προέρχονται κυρίως από ζωικές τροφές ενώ τα πολυακόρεστα βρίσκονται μόνο στα φυτικά τρόφιμα.
    Ένα τέταρτο είδος «λίπους» αποτελούν τα υποκατάστατα λίπους (όπως π.χ. το Ολέστρα) τα οποία έχουν την ίδια χημική δομή με τα άλλα είδη λίπους αλλά δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό, αποβάλλονται άπεπτα κι ως εκ τούτου δεν έχουν θερμιδογόνα απόδοση.

    ΠΕΨΗ ΛΙΠΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

    Τα λίπη διέρχονται αναλλοίωτα από το στόμα και το στομάχι και διασπώνται στο έντερο με την επίδραση διαφόρων ενζύμων τα οποία εκκρίνονται από το πάγκρεας. Από τη διάσπασή τους προκύπτουν γλυκερίνη κι οξέα που απορροφώνται από τα εντερικά τοιχώματα. Ένα γραμμάριο λίπους όταν "καεί" αποδίδει 9-9,3 περίπου θερμίδες ενώ η αντίστοιχη ποσότητα πρωτεϊνών ή υδατανθράκων μόνον 4,1 θερμίδες.

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

    Η κυριότερη λιπαρή τροφή για τον σύγχρονο άνθρωπο είναι το ωμό ελαιόλαδο..
    Ο τρόπος και το είδος του μεταβολισμού των κάθε είδους λιπών τα κάνει ή όχι κατάλληλα για τη διατροφή και την υγεία μας.
    Οι υψηλές συγκεντρώσεις κορεσμένων λιπών, για παράδειγμα, αυξάνουν τη χοληστερίνη και τη συγκέντρωση λίπους στο σώμα. Για να προστατέψουμε την υγεία μας πρέπει να περιορίσουμε δραστικά τα κορεσμένα λίπη, μειώνοντας τις ζωικές τροφές που καταναλώνουμε (κρόκους, ορατά λίπη κρέατος, παχιά τυριά, κ.λπ).
    Η προτίμησή μας πρέπει να στραφεί σε τροφές με σχετικά χαμηλή λιπαρά όπως τα αποβουτυρωμένα προϊόντα αλλά και το ψάρι που περιέχει ένα είδος λιπαρών οξέων που θεωρείται πολύτιμο για τον οργανισμό (Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6). Η μείωση της πρόσληψης λιπών θα πρέπει να αντισταθμιστεί με την ανάλογη αύξηση των άπεπτων διαιτητικών ινών και κυρίως με δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης.

    ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

    Οι λιποπρωτεϊνες με τις οποίες είναι ενωμένη η χοληστερίνη καθορίζουν την επίδρασή της στα αγγεία: Όσο περισσότερο υψηλά είναι τα επίπεδα της “κακής” (LDL) χοληστερίνης, τόσο μεγαλύτεροι είναι και οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι.
    Τα τριγλυκερίδια, όπως και η χοληστερίνη, είναι μία μορφή λίπους.
    Αποτελείται από ένα μόριο γλυκερίνης και τρία μόρια λιπαρών οξέων κι είναι το βασικό λιπώδες μόριο από το οποίο γίνεται η έκλυση αλλά και η αποθήκευση λιπαρών οξέων. Η αυξημένη ποσότητα τριγλυκεριδίων έχει ως συνέπεια την αύξηση της απορρόφησης της χοληστερίνης που προέρχεται από τις τροφές αλλά και την αύξηση της παραγωγής της στο συκώτι.
    Αν η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες (LDL) είναι πάνω από 140-150 και οι υψηλής πυκνότητας (HDL) μικρότερη από 45 τότε, άσχετα από το ολικό επίπεδο χοληστερίνης, απαιτείται ειδική διατροφική αγωγή με χαμηλά ποσοστά ζωικών τροφών, χοληστερίνης και γενικά λιπών και παράλληλη αύξηση της λήψης φυτικών ινών.
    Η αυξημένη χοληστερίνη εναποτίθεται μαζί με ασβέστιο κι άλλες ουσίες, στο τοίχωμα των αγγείων, προκαλώντας σκλήρυνσή τους και μείωση της διαμέτρου τους. Αν το αγγείο αποφραχτεί με αυτόν τον τρόπο, τότε η περιοχή η οποία αιματώνεται από αυτό το αγγείο παύει να αιματώνεται, δηλαδή να τρέφεται, να οξυγονώνεται και να "αποτοξινώνεται", και νεκρώνει!


    Όνομα: fatsb.jpg Εμφανίσεις: 1508 Μέγεθος: 45,8 KB


    ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΑΠΟ ΨΑΡΙΑ


    Τα ψάρια περιέχουν την ίδια ή λίγο μεγαλύτερη ποσότητα λίπους από το κρέας με την διαφορά ότι τα ψάρια περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ακόρεστων λιπών που έχουν το χαρακτηριστικό όνομα Ωμέγα-3 (τα ακόρεστα λίπη που υπάρχουν στο καλαμποκέλαιο και στα σπορέλαια ονομάζονται Ωμέγα-6).
    Οι καρδιολόγοι συστήνουν την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπών (κρέας, βούτυρο, κ.λπ) με ακόρεστα λίπη ψαριών κι όχι την πρόσθετη συμπλήρωσή τους, δηλαδή δεν πρέπει να σε καμιά περίπτωση να τρώμε τις ίδιες ποσότητες κορεσμένων λιπών και να παίρνουμε και επιπλέον ποσότητες ακόρεστων λιπών Ωμέγα-3.
    Η προσθήκη περισσότερων ακόρεστων λιπών, όπως π.χ με τη μορφή συμπληρώματος Ωμέγα 3 ή 6, χωρίς την παράλληλη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπών, μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβής γιατί αυξάνει τη συνολική πρόσληψη λίπους. Η τακτική της αντικατάστασης μπορεί να έχει μακροχρόνια οφέλη γιατί τα ακόρεστα λίπη Ωμέγα-3 έχουν εντονότερη επίδραση πάνω στην χοληστερίνη, τη μειώνουν κατά μεγάλο ποσοστό και πιθανολογείται ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος.

    ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΛΙΠΟΥΣ

    Η καταλληλότερη αναλογία των κεκορεσμένων με τα ακόρεστα λίπη, σε καθημερινή βάση, είναι δύο γραμμάρια ακόρεστου λίπους για κάθε ένα γραμμάριο κεκορεσμένο, ενώ η συνολική ημερήσια ποσότητα πρόσληψης λίπους δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 25 - 35% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης και σε ορισμένες περιπτώσεις αθλητών που λαμβάνουν πολύ υψηλές ποσότητες υδατανθράκων το 15 - 20% (περίπου 0,9-1,6 γραμ.ανά κιλό σωματικού βάρους).
    Η Αμερικανική καρδιολογική εταιρεία (American Heart Association - A.H.A.) συνιστά ως ανώτατο όριο πρόσληψης λιπών το 30% κι ως ιδανική κατανάλωση το 20 - 25% .
    Τα κορεσμένα λίπη δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 10% της συνολικής λήψης θερμίδων.
    Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ένας bodybuilder 115 κιλών που καταναλώνει καθημερινά περίπου 4500 θερμίδες, θα πρέπει να παίρνει το πολύ 45 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.


    Όνομα: fatsc.jpg Εμφανίσεις: 1673 Μέγεθος: 31,8 KB
    ΛΙΠΟΣ ΚΙ ΑΘΛΗΤΕΣ


    Από μεταβολική άποψη τα λίπη δεν είναι τόσο καλή πηγή ενέργειας για τον αθλητή γιατί χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο για να χρησιμοποιηθούν από ό,τι χρειάζονται οι υδατάνθρακες.
    Κατά τις αθλητικές προσπάθειες τα λίπη, με τη μορφή των λιπαρών οξέων, συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας στις αερόβιες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η πλήρης ενεργειακή κάλυψη και η προστασία του γλυκογόνου.
    Σπάνια η συμμετοχή του λίπους μπορεί να ξεπεράσει το 15 - 20% της συνολικής θερμιδικής απαίτησης και, στις περιπτώσεις αθλητών αγωνισμάτων ισχύος, η συμμετοχή του λίπους στην διάθεση ενέργειας είναι σημαντικά χαμηλή (μηδαμινή συμμετοχή σε αναερόβια αγαλακτικές προσπάθειες και απειροελάχιστη συμμετοχή σε αναερόβιες γαλακτικές προσπάθειες).

    ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΚΟΡΕΣΜΕΝΟΥ ΛΙΠΟΥΣ

    Οι αθλητές χρειάζονται μία δίαιτα σχετικά φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά αλλά πλούσια σε πολυακόρεστα.
    Για να πετύχουμε τη μείωση της προσλαμβανόμενης ποσότητας κορεσμένου λίπους θα πρέπει να αφαιρούμε όλο το ορατό λίπος από το κρέας (οι πέτσες των κρεάτων περιέχουν το περισσότερο για αυτό και δεν θα πρέπει να τρώγονται), να αποφεύγουμε το ζωικής προέλευσης βούτυρο και τα γαλακτομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά.
    Το υπόλοιπο ποσοστό θερμιδικής πρόσληψης από λίπος θα πρέπει να προέρχεται από μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) κι ακόρεστα λίπη (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, κ.λπ).
    Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο να κατανοήσουμε ότι η επικινδυνότητα ενός λιπαρού τροφίμου αυξάνει με την αύξηση της ποσότητάς του και μειώνεται με τη μείωση της προσλαμβανόμενης ποσότητας, δηλαδή, απλά, ότι ο συνδυασμός τροφών με υψηλά λιπαρά έχει αθροιστικό αποτέλεσμα.

    ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΛΙΠΑΡΩΝ

    Η μειωμένη λήψη λιπών, κάτω από 10% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης, μπορεί να προκαλέσει έλλειψη λιποδιαλυτών βιταμινών, μείωση της απορρόφησής τους, αδυναμία παραγωγής βασικών λιπαρών οξέων, προβλήματα στην κατασκευή ορισμένων ορμονών, μείωση της λιπόλυσης (έκλυσης-διάσπασης λίπους) και διάσπαση μυϊκού ιστού αν κι εφόσον δεν καλύπτονται πλήρως οι ενεργειακές ανάγκες.
    Ως ασφαλιστική δικλείδα προτείνεται η λήψη τουλάχιστον 1 - 2 κουταλιών ελαιόλαδου σε καθημερινή βάση ακόμα και στα άτομα που κάνουν δίαιτα για μείωση του σωματικού τους βάρους.
    Το ελαιόλαδο αυτό θα πρέπει να τρώγεται ωμό, να προστίθεται δηλαδή στις σαλάτες ή μετά το μαγείρεμα των φαγητών κι όχι να τηγανίζεται ή να προστίθεται κατά το μαγείρεμα των φαγητών. Στην περίπτωση που τρώμε καθημερινά ελαιόλαδο και ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι και περιστασιακά ψάρια κι όσπρια, δεν υπάρχει καμιά περίπτωση μειωμένης λήψης λιπαρών ουσιών.
    There is no cure for stupidity

    Thermolife International Product Development Manager
    Απάντηση με παράθεση
     

  2. 06-02-07 04:41 #2
    Προεπιλογή
    Λίγα σχόλια όσον αφορά τα λιπαρά στη διατροφή μας....

    Τα τελευταία χρόνια διαβάζω όλο και περισσότερα άρθρα που καταρρίπτουν το δημοφιλές μοντέλο "χαμηλών λιπαρών" στην προτεινόμενη διατροφική μας αλυσίδα. Μια μεγάλη έρευνα μάλιστα, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν πριν μερικούς μήνες, έδειξε οτι οι δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά δεν έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα σε παθήσεις του καρδιαγγιακού κλπ. Αναφορά αυτής της έρευνας είδα μέχρι και σε ελληνική εφημερίδα (στα ψιλά γράμματα) καθώς και σε μεγάλα health sites στο internet. Απο την άλλη, υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία για δίαιτες υψηλές σε υδατάνθρακες....

    Τώρα, πάμε στο δεύτερο. Υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση της θεωρίας συσχέτισης των κορεσμένων λιπαρών, με τη χοληστερίνη και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Δεν θα πω κάτι παραπάνω, ψάχτε το.

    Τρίτο. Τα υδρογονοποιημένα λιπαρά (μερικώς ή πλήρως), που θα βρείτε στα περισσότερα snacks, καθώς και οι μαργαρίνες και παρεμφερή... θεωρούνται επιβλαβή καθότι περιέχουν trans λιπαρά. Αυτό αρχίζει και πέρνει μεγάλες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό. Τα trans λιπαρά θεωρούνται επικίνδυνα. Στην USA έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την απαγόρευσή τους.

    Τέταρτο. Τα πολυακόρεστα φυτικά λιπαρά και σπορέλαια, στην επεξεργασμένη μορφή τους (ηλιέλαια, σογιέλαια κλπ) θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία. Πέρα του οτι διαταράσσουν την ισσοροπία ωμέγα3/6 (είναι κύριες πηγές ωμέγα 6), είναι επίσης και αρκετά ευαίσθητα σε φως/θερμοκρασία/αέρα... και δεδομένου οτι ήδη πωλούνται αρκετά επεξεργασμένα, αλλά και προορίζονται για τηγάνισμα/ψήσιμο, τότε μιλάμε για μια πολύ ανθυγειινή συνταγή.

    Κλείνοντας. Δεν είμαι ούτε γιατρός, ούτε διατροφολόγος. Όλα τα παραπάνω είναι αποτελέσματα δικής μου έρευνας απο το internet και είναι δικά μου συμπεράσματα. Τα αναφέρω μόνο και μόνο για να ενεργοποιήσω τη δική σας περιέργεια όσοι ενδιαφέρεστε και να τα ψάξετε περισσότερο.

    να'στε καλά...

    Υ.Γ. Μπορώ να παραθέσω links αν ζητηθούν και αν φυσικά επιτρέπονται απο τους κανόνες του forum
    Απάντηση με παράθεση
     

  3. 31-10-07 02:11 #3
    Προεπιλογή
    Gast εγω διαβαζοντας το βιβλιο burn the fat feed the muscles καταλαβα οτι εχουμε τριων ειδων λιπη(οπως γραφεις κ εσυ)


    αλλα μπερδευτηκα λιγο 1)κορεσμενα 2)ακορεστα(που χωριζονται σε μονοακορεστα και πολυακορεστα) και τρια τα βασικα λιπαρα οξεα(ω3 κ ω6) που υπαρχουν στα μονοακορεστα και πολυακορεστα........ καλα καταλαβα η κανω λαθος?
    καλο ταξιδι Κωστα...Θα μας λειψεις!!
    Απάντηση με παράθεση
     

  4. 31-10-07 02:34 #4
    Retired Admin
    Το avatar του χρήστη Gasturb

    Εγγραφή
    18-04-2006
    Περ.
    Zimbabwe
    Μηνύματα
    3.660
    Προεπιλογή
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο EvanGR
    Τα τελευταία χρόνια διαβάζω όλο και περισσότερα άρθρα που καταρρίπτουν το δημοφιλές μοντέλο "χαμηλών λιπαρών" στην προτεινόμενη διατροφική μας αλυσίδα. Μια μεγάλη έρευνα μάλιστα, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν πριν μερικούς μήνες, έδειξε οτι οι δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά δεν έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα σε παθήσεις του καρδιαγγιακού κλπ. Αναφορά αυτής της έρευνας είδα μέχρι και σε ελληνική εφημερίδα (στα ψιλά γράμματα) καθώς και σε μεγάλα health sites στο internet. Απο την άλλη, υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία για δίαιτες υψηλές σε υδατάνθρακες....

    Τώρα, πάμε στο δεύτερο. Υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση της θεωρίας συσχέτισης των κορεσμένων λιπαρών, με τη χοληστερίνη και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Δεν θα πω κάτι παραπάνω, ψάχτε το.

    Τρίτο. Τα υδρογονοποιημένα λιπαρά (μερικώς ή πλήρως), που θα βρείτε στα περισσότερα snacks, καθώς και οι μαργαρίνες και παρεμφερή... θεωρούνται επιβλαβή καθότι περιέχουν trans λιπαρά. Αυτό αρχίζει και πέρνει μεγάλες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό. Τα trans λιπαρά θεωρούνται επικίνδυνα. Στην USA έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την απαγόρευσή τους.

    Τέταρτο. Τα πολυακόρεστα φυτικά λιπαρά και σπορέλαια, στην επεξεργασμένη μορφή τους (ηλιέλαια, σογιέλαια κλπ) θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία. Πέρα του οτι διαταράσσουν την ισσοροπία ωμέγα3/6 (είναι κύριες πηγές ωμέγα 6), είναι επίσης και αρκετά ευαίσθητα σε φως/θερμοκρασία/αέρα... και δεδομένου οτι ήδη πωλούνται αρκετά επεξεργασμένα, αλλά και προορίζονται για τηγάνισμα/ψήσιμο, τότε μιλάμε για μια πολύ ανθυγειινή συνταγή.
    Στα 3 4 συμφωνώ απόλυτα.

    Απλά να σημειώσω ότί λόγω του 4 μερικές συσκευασίες λαδιών είναι σε μαυρα αδιαφανή μπουκάλια σε αντίθεση με αυτα των ελαιολάδων.


    Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο EvanGR
    Υ.Γ. Μπορώ να παραθέσω links αν ζητηθούν και αν φυσικά επιτρέπονται απο τους κανόνες του forum
    Just do it


    Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο pikolo
    Gast εγω διαβαζοντας το βιβλιο burn the fat feed the muscles καταλαβα οτι εχουμε τριων ειδων λιπη(οπως γραφεις κ εσυ)


    αλλα μπερδευτηκα λιγο 1)κορεσμενα 2)ακορεστα(που χωριζονται σε μονοακορεστα και πολυακορεστα) και τρια τα βασικα λιπαρα οξεα(ω3 κ ω6) που υπαρχουν στα μονοακορεστα και πολυακορεστα........ καλα καταλαβα η κανω λαθος?
    1. Κορεσμένο
    2. Ακόρεστο
    2ι. Μονοακόρεστα - w9
    2ii. Πολυακόρεστα - w3 κ w6

    Gt
    Bodybuilding.gr
    Απάντηση με παράθεση
     

  5. 30-11-08 15:53 #5
    away
    Εγγραφή
    03-11-2007
    Μηνύματα
    5.638
    Προεπιλογή
    μηπως ξερει κανεις αν εχει διαφορα το κεκορεσμενο λιπος και το κορεσμενα η ειναι το ιδιο πραγμα? επειδη διαβασα στην περιγραφη απο λαδι ελιας που εχω 2 μπουκαλια το ενα τα ανεφερε κεκορεσμενα στο αλλο κορεσμενα στα αγγλικα δεν βρηκα κατι για μεταφραση τα saturates δεν ειναι?




    Αν κατα τυχη(ας ελπησουμε ) δει το τοπικ ο Bane αφου ειναι δικο του μερικες ερωτησεις για τα λιπη




    Τι δοσεις προτηνεις για τα EFA DHA ανα μερα αν εχεις καταληξει καπου γιατι το λιγο δεν κανει δουλεια και το πολυ εμποδηζει αλλα ποια ειναι αυτη η ποσοτητα που χρειαζομαστε για να ειμαστε ενταξη και να εχουμε τα ωφελη
    Ποσο fish oil την ημερα?
    και επειδη λενε οτι κανει μεγαλη διαδηκασια να μετατραπει το flax oil σε EFA DHA εχει πολυ φτωχη και δεν αξηζει να τα περνουμε απο εκει η απορια ειναι σε πραγματικα νουμερα ποσο epa dha περνουμε με 10 η 100 γραμ flax oil?

    Σχετικα με τα λιπη satur mono poly επειδη εχω διαβασει οτι ολα συμβαλουν στις δημιουργεια ορμονων τεστο,ανδρογωνα κτλ η σωστη αναλογια ποια ειναι μερικοι προτηναν 1/3 απο το καθενα(berardi) απο αλλα σιτες ποιο πολλα mono ελεγαν αλλοι poly (μεγαλυτερη αναλογια σε σχεση με τα αλλα 2 ειδη )
    Για μας του ββερς η καλυτερη αναλογια κατα την γνωμη σου?
    και ποσο προτηνεις αναλογια Ω-3 προς Ω-6 (για να γηνουμε σαν τον Coleman μια μερα αχχαχα )


    Μετα για το sesamin oil η σπορους την αποψη σου
    Διαβασα το τοπικ σου και τα αλλα λινκς απο εδω που ποσταραν
    http://forum.bodybuilding.com/showth...hlight=sesamin
    γενικα κανει (για τους αλλους που δεν ξερουν το βαζω)
    1. Increasing fat oxidation

    2. Decreasing fat storage
    Dramatic reduction of bodyfat, increased vitality, increased recovery and the ability of being able to eat more food without putting on excessive bodyfat have been well-documented in the hard core bodybuilding circle/subculture.
    (σε αδυνατηζει)
    Για την υγεια
    # Be antihypertensive3

    # Be an antioxidant itself and increase the recycling of vitamin E4

    # Provide liver protection against alcohol and improve liver function5

    # Decrease cholesterol levels6, while increasing high density lipoprotein (HDL aka "good cholesterol") levels7

    # Be an anti-inflammatory

    Αυτο που με προβληματησε ειναι η εξης φραση
    The sesamin content of sesame seeds and sesame oil is very low, meaning you would have to eat a TON of seeds/oil before you get even close to obtaining enough sesamin to reap its benefits.
    Luckily, concentrated sesamin is commercially available.
    Δηλαδη τα λαδια και οι σποροι δεν κανουν? και πρεπει να δωσουμε λεφτα στο SciVation Sesamin η στο sesathin κτλ διαφημιστικο κολπο μηπως? και αν αξηζει τα λεφτα του για fat loss και να μην παρουμε λιπος σε γευματα

    Και μια γνωμη για το brage oil(GLA)για χασημο λιπους και για αυτο την λειτουργεια
    http://forum.bodybuilding.gr/viewtop...?p=46150#46150
    και παλι αν αξηζει $$ vs ωφελος

    και ενα τελαιτευο οχι πως με καιει ιδιαιτερα επειδη θα εχεις διαβασει ολες τις ερευνες για το arachidic acid και τους συνδιαμος αξηζει τα λεφτα του να βαλεις κανενα "μυικο κιλο"? η πεταμενα λεφτα?
    Απάντηση με παράθεση
     

  6. 22-12-08 13:07 #6
    Mad Scientist
    Το avatar του χρήστη Bane

    Εγγραφή
    07-07-2005
    Μηνύματα
    1.067
    Προεπιλογή
    Κορεσμένο=κεκορεσμένο=saturated
    Το πόσο EPA/DHA χρειάζεσαι εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες, κατ εμέ ο πιο σημαντικός η ποσότητα Αραχιδονικού Οξέος(και κατα 2ο λόγο των υπολοίπων mega 6) που πέρνεις απο την διατροφή. Γενικά καλο έιναι να υπάρχει μια αναλογία EPA/DHA:AA 4:1.
    Το κακό με το flax είναι πως περιέχει ορισμένες λιγνάνες που στο έντερο βιομετατρέπονται σε οιστρογόνα. Γενικα fish>flax.
    Όσον αφορα τα λίπη που χρειάζονται για ορμόνες κ.τ.λ. αυτό μεταφράζεται σε χοληστερόλη. Η ποσότητα που χρειάζεται είναι ελάχιστη. Δεν έχεις γενικά να ανυσηχείς γι'αυτό εκτός και αν ακολουθείς απολύτως άλυπη δίαιτα.
    Σε ένα λίτρο σησαμέλαιο υπάρχει ένα γραμμάριο σεσαμίνης. Γενικά έιναι πολύ πιο βολικό να αγοράσεις σεσαμίνη.
    GLA=πεταμένα λεφτά imho
    Όσον αφορα το αραχιδονικό check these:
    http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=607399
    http://www.jissn.com/content/pdf/1550-2783-4-21.pdf

    Υπόψην, η έρευνα είναι χρηματοδοτούμενη απ τον Bill και ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο,cough cough, εντυπωσιακά
    There is no cure for stupidity

    Thermolife International Product Development Manager
    Απάντηση με παράθεση
     

  7. 22-12-08 13:10 #7
    away
    Εγγραφή
    21-06-2008
    Περ.
    Ναύπλιο
    Μηνύματα
    4.833
    Προεπιλογή
    ευχαριστούμε ΒΑΝΕ
    Απάντηση με παράθεση
     

  8. 22-12-08 15:02 #8
    away
    Εγγραφή
    03-11-2007
    Μηνύματα
    5.638
    Προεπιλογή
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο slaine
    ευχαριστούμε ΒΑΝΕ
    x 100
    Απάντηση με παράθεση
     

  9. 22-12-08 15:03 #9
    away
    Εγγραφή
    21-06-2008
    Περ.
    Ναύπλιο
    Μηνύματα
    4.833
    Προεπιλογή
    κατάλαβα, πουλάω κάτι φλαξ, τα θέλει κανείς?
    Απάντηση με παράθεση
     

  10. 22-12-08 16:47 #10
    away
    Εγγραφή
    03-11-2007
    Μηνύματα
    5.638
    Προεπιλογή
    Καλα μην βιαζεσε και τοσο ^ να πεταξεις κατι γιατι και το ψαρολαδο εχει αρνητικα αναλογως την δοση

    ουτε θελει πολλες δοσεις μαλον 1 κουταλια ηδη ειναι μεγαλη ποσοτητα

    Τoo many people are getting in way too much EPA/DHA which is actually detrimental to hypertrophy. While too much inflammation is not ideal nor is too little. Those guys taking in their 10-20 fishoil caps a day are actually limiting their gains because of excessive DHA/EPA content.

    They have recommended a minimum of 500 mg of DHA and EPA combined daily, with an ideal daily intake of 650 mg of the two omega-3 fatty acids combined.13. International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL). Recommendations for intake of polyunsaturated fatty acids in healthy adults. Available at: http://www.issfal.org.uk/Welcome/PolicyStatement3.asp. Accessed July 8, 2006.

    52. Simopoulos AP, Leaf A, Salem N Jr. Workshop on the essentiality of and recommended dietary intakes for omega-6 and omega-3 fatty acids. J Am Coll Nutr. 1999;18:487-489.
    http://blog.bodybuilding.com/deserus...ting-too-much/

    Το flax χρησημοποιητε ποιο πολυ για τα ωμεγα -3 επειδη ειναι πλουσια πηγη αν και δεν εχει καλη μετατροπη σε Epa/Dha αλλα για να πετηχεις την αναλογια 1:1 -5:1 ωμεγα-3 προς ωμεγα-6 ειναι απαραιτητο γιατι το ψαρολαδο δεν κανει να το περνεις και σαν ωμεγα-3 πηγη σε θεμτα ποσοτητας ^^ και περιεκτηκοτητας

    Γενικα βλεπω ο will brink να το συνηστα στα καλυτερα του συμπληρωματα το flax αν και δεν εχει καταληξει καπου η ερευνα λεει δεν εγηναν ακομα οι σωστες οπως πρεπει

    και λεει οτι μπλοκαρει την αποθηκευση λιπους,αντικαταβολισμο ,αντι φλεγμονοδες,βοηθαει στην ευαισθησια της ινσουλινης ,συμβαλει στο καψιμο λιπους(ενταξη οχι κατι τρελο οπως και με ψαρολαδο μπορει και ποιο λιγο) πλουσιο σε βιταμηνες και μεταλα που πολυ δυσκολα τα περνεις απο διατροφη

    Αλλα ποιο πολυ χρηση σαν ωμεγα-3 στην διατροφη επειδη περνουμε αρκετα ωμεγ -6 ηδη και προτηνη μεσα περιπου 1 κουταλια για καθε 35 κιλα βαρος
    Και το ALA που εχει σε μεγαλη περιεκτηκοτητα εχει αρκετα ωφελει
    Περιμενε μην πουλας τιποτα(μαλον στα αγωραζω εγω με μιση τιμη )

    fish oil vs flax oil
    http://blog.bodybuilding.com/deserus...guided-debate/

    Τωρα αυτο με τα οιστρογονα που λεει ο βανε πρωτη φορα το διαβαζω καπου
    ορισμένες λιγνάνες που στο έντερο βιομετατρέπονται σε οιστρογόνα
    Πολλες υπουλες λεξεις εβαλε ο επηστημονας τελικα γηνετε σε κανονικα οιστρογονα και παιζει να πεταξουμε βυζια?χαμηλη τεστο(με βαση την αναλογια οιστρογονα-τεστο) κτλ ετσι μεταφραζετε ?

    Και τι δοσεις προτηνεις Βανε στο περιπου fish oil και flax για να εχουμε ωφελος χωρις τα ασχημα?
    Και η σεσαμινη(συμπληρωμα) αξηζει τα λεφτα του για να το βαλεις σε γραμμωση?
    Απάντηση με παράθεση
     

  11. 22-12-08 23:45 #11
    Bodybuilding.gr
    Το avatar του χρήστη Muscleboss

    Εγγραφή
    06-04-2005
    Περ.
    All over the World
    Μηνύματα
    10.908
    Προεπιλογή
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο Bane
    Το κακό με το flax είναι πως περιέχει ορισμένες λιγνάνες που στο έντερο βιομετατρέπονται σε οιστρογόνα. Γενικα fish>flax.
    το χα ξανακούσει αυτό, αλλά δεν το είχα πάρει και πολύ σοβαρά..

    ΜΒ
    Παναγιώτης Βίτσας
    Απάντηση με παράθεση
     

  12. 22-04-10 17:32 #12
    Προεπιλογή
    Έχω μπερδευτεί λίγο με το ποια είναι απαραίτητα λίπη.
    Ας κάνουμε μια σούμα

    Ω3: Ναι
    Sesamin: Oil: Ναι
    GLA: Οχι?
    CLA: Μαλλον οχι
    Flaxseed oil: Οχι?
    arachidonic acid: Οχι?


    Γενικά με ελαιόλαδο και Ω3 συμπλήρωμα νομίζω είμαστε οκ?
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη eas2000 : 22-04-10 στις 18:00
    Απάντηση με παράθεση
     

  13. 22-04-10 18:14 #13
    Banned
    Εγγραφή
    07-11-2007
    Περ.
    Natural World
    Μηνύματα
    776
    Προεπιλογή
    ναι..αν και με λινελαιο σκετο εισαι ακομη πιο οκ..μιας και στα 100 γραμμαρια εχει 21γρ. ω3.
    Απάντηση με παράθεση
     

  14. 25-08-11 13:44 #14
    Προεπιλογή
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο RUHL Εμφάνιση μηνυμάτων
    Καλα μην βιαζεσε και τοσο ^ να πεταξεις κατι γιατι και το ψαρολαδο εχει αρνητικα αναλογως την δοση

    ουτε θελει πολλες δοσεις μαλον 1 κουταλια ηδη ειναι μεγαλη ποσοτητα

    Τoo many people are getting in way too much EPA/DHA which is actually detrimental to hypertrophy. While too much inflammation is not ideal nor is too little. Those guys taking in their 10-20 fishoil caps a day are actually limiting their gains because of excessive DHA/EPA content.



    http://blog.bodybuilding.com/deserus...ting-too-much/
    Ταραράν!!

    "Τα ω-3 λιπαρά αυξάνουν την μυική πρωτεϊνική σύνθεση
    Ένα νέο ρόλο για τα ω-3 λιπαρά οξέα που ενδιαφέρει και όσους αθλούνται βρήκαν αμερικανοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Washington που βρίσκεται στo Σεντ Λιόυις στο Μιζούρι των ΗΠΑ.

    Ο κύριος σκοπός της μελέτης ήταν εάν η λήψη ω-3 λιπαρών οξέων από θαλασσινές πηγές (ιχθυέλαιο) θα μπορούσε να επηρέασει την μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση. Η μελέτη εκτελέστηκε σε ηλικιωμένους ανθρώπους λόγω του ότι η απώλεια μυικού ιστού με τα χρόνια (σαρκοπενία) αποτελεί σημαντικό θέμα υγείας.

    Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 71. Ορισμένοι συμμετέχοντες έλαβαν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε μορφή συμπληρώματος συνολικής ημερήσιας ποσότητας 1500 mg DHA (δεκαεξανοϊκό οξύ) και 1860 mg EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) – δηλαδή πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλες δόσεις, συνολικά κοντά στα 3,5 γραμμάρια ω-3, ενώ μια δεύτερη ομάδα συμμετεχόντων έλαβε καλαμποκέλαιο (του οποίου τα πολυακόρεστα είναι κατά ~98% ω-6) ως placebo. Η μελέτη διήρκεσε 8 εβδομάδες.

    Η πρωτεϊνική σύνθεση στους μυς μετρήθηκε σε δύο περιπτώσεις: α) σε συνήθεις συνθήκες, β) μετά από την τεχνητή πρόκληση υπεραμινοξαιμίας και υπερινσουλιναιμίας (η οποία αντιστοιχεί στην πραγματική ζωή σε λήψη πρωτεϊνών).

    Στις συνήθεις συνθήκες, δεν βρέθηκε διαφορά μεταξύ καλαμποκελαίου και ιχθυελαίου. Όμως, στην περίπτωση λήψης πρωτεϊνών, η (κλασματική) μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση ενισχύθηκε περίπου 71% με το ιχθυέλαιο!

    Είναι ένας ακόμα λόγος όσοι γυμνάζονται – ειδικά με βάρη – να μην ξεχνούν να καταναλώνουν τα ω-3 πολυακόρεστά τους."

    Η περίληψη της μελέτης στο Pubmed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21159787
    Απάντηση με παράθεση
     

  15. 25-08-11 20:09 #15
    Το avatar του χρήστη jimmy007

    Εγγραφή
    20-09-2010
    Περ.
    Athens,Greece
    Μηνύματα
    1.522
    Προεπιλογή
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο jGod Εμφάνιση μηνυμάτων
    ναι..αν και με λινελαιο σκετο εισαι ακομη πιο οκ..μιας και στα 100 γραμμαρια εχει 21γρ. ω3.
    Παραπάνω έχουν μερικά(50 γρ) αλλά δεν μετατρέπονται σε DHA και ΕPA παρά μόνο σε μικρές ποσότητες. Οπότε καλύτερα ιχθυέλαιο που έχει έτοιμα DHA και EPA.
    Απάντηση με παράθεση
     

Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία