Η συνταγή είναι από το gourme της καθημερινής, αντί για τυρί που λιώνει έχει κατίκι κ μυτζίθρα αλλά τα λιπαρά ανεβαίνουν πολύ, έτσι το αντικαθιστώ. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη πολλές φορές κ βγαίνει τέεεεεεεεεεελεια.
Το μπρόκολο όπως δεν το έχετε ξαναφάει.......

Υλικά:

1 μεγάλο μπρόκολο, χωρισμένο στα μπουκετάκια του (αφαιρούμε όλα τα χοντρά κοτσάνια)
2 κονσερβες τόνο, κομματιασμένο με το χέρι
3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
750 ml φρέσκο γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300 γρ. τυρί που λιώνει
30 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας, για το ταψί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο αλατισμένο νερό. Οταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και τα ζεματίζουμε για 7 - 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά (τα μικρά, λεπτά κοτσανάκια τους θα παραμείνουν ελαφρώς τραγανά).

Στραγγίζουμε τα μπουκετάκια, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τα λιώνουμε με το πιρούνι (ο πουρές δεν χρειάζεται να είναι απόλυτα λείος). Προσθέτουμε τον κομματιασμένο τόνο και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά και το γάλα και τα χτυπάμε με το σύρμα. Σταδιακά και πασπαλιστά ρίχνουμε το αλεύρι, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, μέχρι να ετοιμάσουμε ένα λείο, σχετικά ρευστό χυλό. Ρίχνουμε στο χυλό το τυρί και τα 30 ml (3 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 30 εκ. με τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Απλώνουμε εκεί τη μισή ποσότητα του χυλού και σκεπάζουμε με το μείγμα μπρόκολου - τόνου. Ισιώνουμε την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού και ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυλό, απλώνοντάς τον ομοιόμορφα.

Βάζουμε το ταψάκι στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε την πίτα για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και να αποκτήσει ρόδινη κρούστα. Τη σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή.